Dante (Clonny Games)

Dante (11 jaar) speelde zijn eerste game toen hij pas 3 jaar oud was. Hij weet het nog heel goed, het was Call of Duty op de Xbox (wees gerust, het mocht van zijn ouders!). Jaren later blijkt gamen nog steeds zijn favoriete hobby en besluit Dante een video van hemzelf op te nemen terwijl hij een spel speelt. Hij was toen pas 9 jaar oud en had nooit gedacht dat deze video zou resulteren in de ruim 219.000 abonnees die hij nu heeft op zijn YouTube kanaal Clonny Games, een aantal dat alleen maar blijft groeien. Wij gingen in gesprek met deze enorm getalenteerde ambassadeur van Kanjer Wens Nederland.

Interview Dante – Clonny Games YouTube voor Stichting Kanjer Wens

https://www.youtube.com/channel/UCPex89Pgo06t4VSArO53y_Q

Bio

Naam: Dante

Nickname: Clonny

Leeftijd: 11 jaar

Hobby’s: kickboksen, gamen, maar bovenal video’s maken voor YouTube

Favoriete dier: tijger

Favoriete eten: yoghurt met chocolademuesli en gado gado

Idolen: Jack Septic Eye en de Diamond Minecart op YouTube

Relatiestatus: vrijgezel

Waarom ben je begonnen met het maken van video’s op YouTube?

Ik ben YouTube begonnen omdat ik bekend wilde worden, maar eigenlijk nog meer omdat ik heel erg hield van één spel: CS Go (Counter-Strike: Global Offensive). In dat spel was ik best wel goed, vond ik zelf, dus dat wilde ik laten zien aan iedereen. Daarom begon ik een YouTube kanaal. Later had ik geen zin meer om alleen dat ene spel te doen en ben ik verschillende video’s gaan doen. Zo heb ik bijvoorbeeld een webcam gekocht en een betere microfoon en zo is het eigenlijk allemaal begonnen. Bij mijn eerste filmpje had ik geen webcam en gebruikte ik de microfoon van mijn koptelefoon en toen speelde ik gewoon dat spel. Ik zei natuurlijk wel hoe oud ik was en zo, want ik was wel heel goed voor mijn leeftijd. Om het toch een beetje entertainend te maken.

Dus je bent eigenlijk wel heel snel professioneel begonnen met de inhoud van je video’s?

Ja ik probeerde het altijd zo goed en leuk mogelijk voor de kijkers te maken. Het zo goed mogelijk te doen zodat mensen de video’s leuk zouden vinden. Toen was het nog niet zoals nu. Nu maak ik gebruik van goede camera’s en zo.

Je bent dus begonnen puur omdat het je zo leuk leek. Is dat nu nog steeds zo?

Ja, je moet het voor de lol doen, anders ga je het niet redden. Je moet er echt voor zorgen dat je het wil doen. Aan het begin maakte ik bijvoorbeeld wel video’s, maar niet met het doel dat ze ook echt werden bekeken. Ik deed gewoon spellen die ik leuk vond. Het maakte me niet uit of het veel werd bekeken of weinig. Nu doe ik ook nog steeds spellen die ik echt leuk vind, maar ik doe bijvoorbeeld geen spellen die veel mensen stom vinden. Toen ik begon deed ik gewoon wat ik wilde, ik keek niet echt naar de views. Ik uploadde het gewoon. Ik zei op school ‘ik heb mijn eerste video geüpload’ maar toen luisterde er niet echt iemand. Niemand vond het bijzonder of boeiend. Nu kijken ze alles! En ik keek dus niet naar de views om te bedenken of ik door zou gaan of ging stoppen, ik ging gewoon door want ik vond het leuk. En nu nog steeds.

En heb je wel genoeg tijd voor school en andere hobby’s?

Ja, soms is het wel een beetje stress dat ik denk ‘Nee, vandaag kan ik echt niet uploaden!’, ook door school natuurlijk. De helft van de dag is op school en dat is wel heel moeilijk. Ik doe één video per dag. Dat probeer ik en dat lukt ook wel heel goed. Maar soms ben ik een dag weg, ga ik naar mijn opa en oma, en dan moet ik vooruit werken. En die dag moet ik dan helemaal van te voren plannen en editen. En verder heb ik niet zo veel tijd om met de andere kinderen te spelen, ik wil gewoon het liefst YouTuben. Dat vind ik gewoon zo leuk. Dus ja, daar kies ik voor omdat ik dat het liefste wil.

Hoeveel tijd gaat er in je kanaal zitten?

Eigenlijk ben ik er wel de hele dag mee bezig. Als ik een video af heb en ge-edit en geüpload dan ga ik toch alvast iets nieuws opnemen zodat ik vast wat heb. Als er bijvoorbeeld eens een keer iets mislukt. Maar het opnemen zie ik ook als hobby en eigen tijd want ik speel een spel wat ik super leuk vind. Als ik denk ‘Ow ik ga nu even dit of dat doen gewoon voor de lol’ dan kan ik het net zo goed opnemen!

En als je op vakantie gaat?

Ik ga wel op wintersport met mijn ouders en dan heb ik geen ingewikkelde video’s waar ik veel voor moet klaarzetten. Gewoon simpele, snelle video’s en dan heel veel opnemen. Soms op een dag wel 5 of zo. En dan een paar dagen lang allemaal editen voor de vakantie, wat echt heel veel werk is. Maar ja ik doe het al 2 jaar dus dan kan je ook makkelijker editen dus daarom kan ik nu ook makkelijker vooruit werken. Ik kijk soms wel even op vakantie of de video’s worden bekeken en of mensen het leuk vinden, dat wel, maar verder ben ik gewoon op vakantie en lekker skiën.

En dan nog een interessante vraag voor al onze vrouwelijke lezers; heb jij eigenlijk een vriendinnetje? Of verzoeken voor verkering?

Uhm… nou verzoeken wel, haha, maar geen vriendinnetje.

Komen die verzoeken binnen via je YouTube kanaal?

Ja heel veel. Wel gewoon een paar per video denk ik. Als je dan even door de comments scrolt dan lees je berichtjes van mensen die verkering willen.

En vind je dat leuk of denk je laat mij nou maar gewoon gamen?

Ja, liever gamen hahaha.

Je bent natuurlijk ambassadeur van Kanjer Wens Nederland. Kan je daar iets over vertellen? Waarom Kanjer Wens Nederland?

Nou ik vind het een hele leuke stichting. Dat ze zieke kinderen helpen door hun droom uit te laten komen. Dat vind ik gewoon heel cool, hoe ze dat doen. En omdat ik een kind heb geholpen en dus ook iets kon doen. Ik ben met één iemand, Mees, gaan gamen in een arcade hal en dat was echt heel leuk.

Wat goed zeg! Jouw droom is natuurlijk aan het uitkomen; een eigen YouTube kanaal waarop je kan doen wat jij leuk vindt en dan ook nog zoveel mensen die er naar kijken. Heb je nog tips voor anderen die hun droom willen laten uitkomen?

Als je YouTube wil beginnen en groot wil worden, dan moet je er echt helemaal voor gaan. Veel uploaden en niet denken ‘Ow nu ga ik iets uploaden en nu toch weer niet’. Je moet er echt voor gaan en blijven knallen. Het liefst zo veel mogelijk maken en uploaden en het proberen zo entertainend mogelijk te maken. En het allerbelangrijkste is; als je haat krijgt dan moet je je daar niks van aantrekken. Iedereen krijgt haat. Ook ik krijg haat. Mijn idolen krijgen het ook. En ook als je net begint krijg je haat. Mensen zeggen dat soort dingen tegen iedereen.

Ja, dat soort mensen zijn er helaas ook, maar nog belangrijker is dus om je te focussen op waar je zelf blij van wordt en het feit dat je anderen er ook blij mee kan maken?

Ja, je doet het voor jezelf en de mensen die het leuk vinden. Als ik iets upload zijn er altijd wel comments met scheldwoorden maar daar moet je je niks van aantrekken. Dat is wel moeilijk maar nu kijk ik er gewoon niet meer naar en kijk ik gewoon naar al het positiefs dat ik zie. Veel meer mensen vinden het wel leuk dan dat je haat krijgt, en daar doe je het voor!