Teun neemt een kijkje bij Exoskelet

`

Het is vrijdag 23 augustus rond kwart over negen ’s ochtends als Teun zijn vrienden Sofie en Mats buiten voor de deur spot. In de dagen ervoor is er al wat over en weer contact en gezellige spanning over wat deze dag zou brengen en nu is het dan ook echt zover. Wat is er leuker dan zo’n bijzonder dag delen met je beste vrienden? De vraag ‘Wat gaan we doen?’ is veel gesteld en steeds moesten we afwachten.
Om half 10 rijdt Teun zijn favoriete auto, een Tesla model X, de straat in en stopt voor de deur. Nog even de laatste spullen pakken, het huis afsluiten en onze dag kan beginnen. Na de kennismaking met Anja (planner van Stichting Kanjer Wens), Ronald (chauffeur voor de dag) en Patrick (fotograaf) kruipen we allemaal op ons plaatsje in de auto. Het inklikken van de gordels en sluiten van de deuren blijft de hele dag voor hilariteit zorgen. We zitten gezellig knus èn héél comfortabel.

Op weg naar de eerste activiteit. Ondanks dat we op de routeplanner het adres zien, hebben we geen flauw idee waar we heen gaan. We spreken af dat we ons lekker gaan laten verrassen en dus niets googlen. Tja die tieners zijn zo snel op hun telefoon. Teun en Ronald wisselen de ene na de andere wetenswaardigheid over de Tesla uit en we krijgen menig gadget te zien en te horen. Wisten jullie dat er een scheetkussen in een Tesla zit?
Na een ritje naar de andere kant van de stad komen we aan bij Klimhal Amsterdam. Op de parkeerplaats krijgen we een muziek- en dansshow met de Tesla voordat we naar binnen gaan. Tijdens de uitleg door Claire sluit er nog een deelnemer zeer geïnteresseerd aan. Teun neemt dit ter kennisgeving aan maar bij nog een keer kijken staat zijn gezicht vol ongeloof. Wat een verrassing. Degene die is aangesloten, is zijn vaste fysiotherapeut uit de sportschool, Sonni. Samen trainen zij 2x per week met veel lol om de conditie van Teun goed te houden. Voor deze dag moest de training afgezegd worden. Samen de ‘bergen’ van Klimhal Amsterdam beklimmen is een mooi alternatief. Jammer genoeg kan Sonni niet de hele dag mee en moeten we na een uurtje klimmen en wat te drinken afscheid nemen. Niet voordat de heren naar elkaar hebben uitgesproken dat ze dit wel vaker samen willen doen.

Vanuit Amsterdam West vertrekken we richting het centrum van Amsterdam. Na een korte wandeling komen we aan op het Max Euweplein, aan Teun de vraag gesteld of hij wel van pizza houdt en met een boogje via de pizzeria lopen we richting het Casino om uiteindelijk bij Sushisamba naar binnen te lopen. We worden zeer vriendelijk ontvangen en naar een gezellige en mooi gedekte tafel geleid. Iedereen is onder de indruk van de mooie en warme inrichting van het restaurant. We krijgen van manager Xiang Chiu een uitleg over het concept van het restaurant, een combinatie van Braziliaanse, Peruaanse en Japanse invloeden en Teun krijgt een rondleiding achter de schermen. De geserveerde kleurrijke gerechten zien er niet alleen geweldig uit maar spreken ook al onze smaakpapillen aan en de ene ‘mmmmm’ na de andere ‘verrukkelijk’ vliegt over tafel. Teun en zijn vrienden fantaseren wanneer ze hier weer kunnen gaan eten. We willen niet meer weg!

De dag is echter nog lang niet ten einde en de tijd om afscheid te nemen van dit bijzondere restaurant met zijn vriendelijke bediening is gekomen. Nog nagenietend van deze heerlijke lunch kruipen we weer in de Tesla. Deze keer zijn we wat langer onderweg en rijden richting Den Haag en Rotterdam. Waar gaan we toch naar toe? Gaandeweg de reis wordt duidelijk dat onze chauffeur Ronald de borden richting Delft en de TU volgt. Teun heeft bij het ophalen van de wens verteld dat het zijn ambitie is om iets met techniek en gezondheid te gaan doen later en dat hij heel nieuwsgierig is naar ontwikkelingen zoals het MARCH IV Exoskeleton dat door Project MARCH van de TU Delft wordt ontwikkeld. Groot is de vreugde dat hij hier nu werkelijk mag gaan kijken. We worden hartelijk opgewacht door de teammanager Jorick die ons veel vertelt over de verschillende projecten die er te zien zijn. Niet alleen het Exoskeleton wordt hier ontwikkeld, we vangen een glimp op van NunaX, de zonneauto die al menig WK heeft gewonnen en op het moment dat wij er zijn, ingepakt wordt voor de volgende challenge in Australië.
Het team dat het afgelopen jaar aan het Exoskeleton heeft gewerkt is aanwezig en geeft ons een uitleg over de ontwikkeling van de verschillende Exoskeletons die in de afgelopen jaren zijn gemaakt en een demonstratie van de 3D-printer en hoe het Exoskelton een trap op loopt. Dat heeft even wat voeten in aarde, maar met het aftellen en een druk op een knop van Teun lukt het. Deze demonstratie is zo bijzonder dat ook het nieuwe team dat volgend jaar aan het Exoskeleton gaat werken, komt kijken. MARCH is een bijzonder project waarvoor studenten een jaar lang hun studie stil leggen en zich inzetten om mensen met een dwarslaesie weer de mogelijkheid te geven om te staan en te lopen. Niets dan bewondering voor deze mensen. Met nog wat cadeautjes voor Teun nemen we afscheid.

Na zoveel leuke activiteiten komt er zo langzamerhand een einde aan deze bijzondere dag zou je denken. Niets is minder waar. Tijdens de terugreis richting Amsterdam maken we nog een kleine omweg via Restaurant Joseph aan de Poel in Aalsmeer. Een super mooie en gezellige locatie aan het water met heerlijke gerechten. We hebben nog net niet onze vingers opgegeten bij de spareribs, hamburgers en de chocolade droom. Wat een fantastische afsluiting van de dag. Samen met fotograaf Patrick maken we nog een paar mooie foto’s in het avondlicht.
En alsof het dan nog niet genoeg is komt er nog een verrassing. Voor de wens van Teun om een schilderij te maken met Acrylic Pouring is helaas geen tijd, daarom een tegoedbon van Miranda van Artivue om dit op een ander moment samen te gaan doen.

Helemaal een beetje beduusd van de hele dag rijden we naar huis. Rond half negen staan we weer thuis voor de deur en is het tijd om definitief afscheid te nemen. Jeetje wat zijn we ontzettend verwend deze dag en wat was het fijn om dat met Sofie en Mats te kunnen delen. Na de voorpret en de pret van de dag zelf gaan we nu ontzettend genieten van de napret. Namens Teun, Sofie en Mats duizendmaal een dikke dank je wel aan Anja, Ronald en Patrick voor de bijzondere dag. Wij kunnen er voorlopig weer tegenaan en zullen met elkaar nog lang nagenieten.

Een dankbare moeder van Teun.

De foto’s van deze mooie dag zijn gemaakt door Patrick Vischschraper.