Cadeau-ideeën voor de eerste verjaardag

De eerste verjaardag van een kind is een groot familiegebeuren. Misschien niet per se voor een peuter die zich nog niet bewust is van alle drukte die om hem heen is ontstaan, maar wel voor trotse ouders, grootouders, broers en zussen en andere gasten. De 1e verjaardag is ook een mooi moment om je kind een cadeautje te geven. De keuze is echter niet een van de makkelijkste. Wat is het perfecte cadeau voor de 1e verjaardag? Waar moet je op letten bij het kiezen?

1e verjaardagscadeaus voor jongens en meisjes

Een kind van één jaar heeft nog geen genderidentiteit en ziet dus geen verschil tussen een pop of een auto als speelgoed. Het is belangrijk voor het kind dat het 1e verjaardagscadeau interessant is – ongeacht of er een jongen of een meisje mee zal spelen. Het meeste speelgoed voor peuters is universeel, d.w.z. niet afgestemd op het geslacht van het kind[1]

Waar moet je op letten bij het kopen van een cadeau voor een eenjarige?

Een kind van één jaar is een interessante ontdekkingsreiziger van de wereld en al zijn kleine en kleurrijke elementen. Een gewoon voorwerp kan een grote bedreiging voor hem vormen. Daarom is het perfecte cadeau voor de 1e verjaardag veilig speelgoed dat alle tests heeft doorstaan en erkende certificaten van de Europese Unie heeft. [2,3]

Voordat je het speelgoed aan het kind geeft, moet je het controleren op kleine, gemakkelijk in te slikken elementen, scherpe randen, gemakkelijk afneembare onderdelen.

Cadeau-ideeën voor de 1e verjaardag – waar vind je inspiratie?

Het beste kun je de ouders vragen naar cadeaus voor eenjarigen. Zij kennen de baby het beste en weten in welke fase van ontwikkeling en fascinatie het zich bevindt. Sommige kinderen houden van treinen, andere zijn gefascineerd door lieveheersbeestjes, dus zij zullen het liefst speelgoed met stippen willen. Elk kind is anders, dus soms is het de moeite waard om de ouders te vragen naar het cadeau. Ouders kunnen een cadeau voorstellen dat geen speelgoed is en nuttiger is voor de peuter dan een andere speelgoedauto. Dergelijke praktische geschenken zijn bijvoorbeeld kleding, een fotosessie met het gezin, een paraplu voor de kinderwagen, een reisbedje, een fietsstoeltje, een sonische tandenborstel, een bankdeposito, aandelen of obligaties voor de toekomst.

Cadeau-ideeën voor de 1e verjaardag – speelgoed

Speelgoed is een favoriet cadeau voor de 1e verjaardag van een kind. Spelletjes die leerzaam en interessant zijn, maar ook de zintuigen stimuleren, hoeven geen fortuin te kosten. Voor een peuter van één jaar zijn muziekinstrumenten zoals bekkens of een trommel een goed cadeau. Zo’n 1e verjaardagscadeau zal het kind vele maanden van dienst zijn en tegelijkertijd de sensorische integratie ondersteunen. Een ander idee is een tikspel, verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen, bijvoorbeeld met een favoriet dier. Peuters zullen ook genieten van bouwsets, sensorische blokken, pluche ballen, trekspeelgoed, tunnels, magnetische kubussen, houten blokken, choo-choo, grote puzzels, schommels, leertafels, schuimmatten, nachtlampjes, tipi tenten, zwembad met droge ballen, magnetische borden.

Cadeaus voor kinderen van één jaar – boeken

Je kunt je peuter ook boeken geven voor zijn eerste verjaardag. Op die manier kun je je kind vertrouwd maken met lezen, het iets leren en er plezier aan beleven. De boeken moeten geschikt zijn voor de leeftijd van de kleine. Het cadeau voor de 1e verjaardag kan dus geen dik sprookjesboek zijn. Je kunt het beste kiezen voor boeken over dieren die geluid maken of bewegende elementen bevatten.